Tricycle Cinema

Client: Tricycle Theatre Company Ltd

Year: 1998 Budget: £1.7 million

Royal Fine Art Commission Building of the Year Award (Entertainment category) 1999
British Construction Industry Award (highly commended) 1999
Royal Institute of British Architects Award 1999
Civic Trust Award (commendation) 2000

The Tricycle Cinema represents the third stage in the development of the Tricycle complex. The new building adds a 300-seat cinema, a large rehearsal studio, an art studio and additional offices to the existing theatre, bar and art gallery. It occupies a site adjacent to the original theatre with a frontage onto a side street, which for the first time gives the theatre a significant street presence. The new building, which completely fills the footprint of the site, comprises 3 main elements: a double height top lit entrance foyer, a luxury 300-seat cinema, excavated below ground level, and a lightweight structure at first floor level, containing the daylit studios and offices. Externally the design aims to clearly articulate these 3 elements.